<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Velikonoční pochoutky zdravě a chutně

min.

Vyzkoušejte s námi recepty na klasické pochoutky, které k Velikonocům neodmyslitelně patří. Upečeme si velikonočního beránka, mazanec, nádivku nebo si uvaříme velikonoční polévku. A co víc? Tradiční recepty si připravíme nejen chutně, ale především zdravě! Jdeme na to.

Mandlový mazanec

Ingredience:

  • 500 g špaldové mouky
  • 170 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 300 g plnotučného tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 hrnek nasekaných mandlí + ¼ hrnku mandlových plátků
  • 2 polévkové lžíce kustovnice čínské

Postup:

Mouku vložte do mísy, přidejte změklé máslo, třtinový cukr, tvaroh, prášek do pečiva, 2 vejce, nasekané mandle a kustovnici čínskou. Vypracujte těsto, ze kterého vytvarujte bochánek. Mazanec vložte na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlovými plátky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35 minut.

Velikonoční bylinková nádivka

Ingredience:

  • 500 g uzeného masa
  • 5 celozrnných rohlíků nebo jiné celozrnné pečivo
  • 5 vajec
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 250 ml masového vývaru
  • Čerstvé bylinky dle chuti (pažitka, petržel, libeček a jiné)
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte masovým vývarem. Nechejte nasáknout. Uzené maso nakrájejte nadrobno a vložte do mísy. Přidejte vaječné žloutky, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a nasáklé rohlíky. Dle chuti osolte a opepřete a důkladně promíchejte. Z vaječných bílků vyšlehejte tuhý sníh, který zlehka zapracujte do směsi. Směs přendejte na vymazaný plech a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 45 až 50 minut.

Kokosový beránek

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 170 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 250 g polotučného měkkého tvarohu
  • 120 ml polotučného mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ tabulky čokolády s obsahem kakaa minimálně 85 %

Postup:

Do mísy vložte mouku, přidejte změklé máslo, třtinový cukr, vajíčka, 100 g strouhaného kokosu, tvaroh, mléko a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte a směs přelijte do vymazané formy na beránka. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35 minut. Ještě teplého beránka polijte rozpuštěnou čokoládou a obalte ve zbytku strouhaného kokosu.

Velikonoční polévka

Ingredience:

  • 2 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 hrnky čerstvých kopřiv
  • 2 stroužky česneku
  • 3 brambory
  • 2 mrkve
  • 100 g fazolí
  • 1 smetana na vaření
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvé bylinky dle chuti

Do hrnce nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, cibuli, mrkev a fazole. Vařte do změknutí. Nakonec přidejte nasekané kopřivy, prolisovaný česnek a přilijte smetanu. Dle chuti osolte a opepřete. Servírujte posypané čerstvými bylinkami. Pokud máte raději krémově polévky, rozmixujte polévku tyčovým mixérem.