Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Velikonoční pochoutky zdravě a chutně
Vyzkoušejte s námi recepty na klasické pochoutky, které k Velikonocům neodmyslitelně patří. Upečeme si velikonočního beránka, mazanec, nádivku nebo si uvaříme velikonoční polévku. A co víc? Tradiční recepty si připravíme nejen chutně, ale především zdravě! Jdeme na to.
Mandlový mazanec
Ingredience:
- 500 g špaldové mouky
- 170 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 300 g plnotučného tvarohu
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 1 hrnek nasekaných mandlí + ¼ hrnku mandlových plátků
- 2 polévkové lžíce kustovnice čínské
Postup:
Mouku vložte do mísy, přidejte změklé máslo, třtinový cukr, tvaroh, prášek do pečiva, 2 vejce, nasekané mandle a kustovnici čínskou. Vypracujte těsto, ze kterého vytvarujte bochánek. Mazanec vložte na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlovými plátky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35 minut.
Velikonoční bylinková nádivka
Ingredience:
- 500 g uzeného masa
- 5 celozrnných rohlíků nebo jiné celozrnné pečivo
- 5 vajec
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 250 ml masového vývaru
- Čerstvé bylinky dle chuti (pažitka, petržel, libeček a jiné)
- Sůl
- Pepř
Postup:
Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte masovým vývarem. Nechejte nasáknout. Uzené maso nakrájejte nadrobno a vložte do mísy. Přidejte vaječné žloutky, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a nasáklé rohlíky. Dle chuti osolte a opepřete a důkladně promíchejte. Z vaječných bílků vyšlehejte tuhý sníh, který zlehka zapracujte do směsi. Směs přendejte na vymazaný plech a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 45 až 50 minut.
Kokosový beránek
Ingredience:
- 250 g špaldové mouky
- 170 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 200 g strouhaného kokosu
- 250 g polotučného měkkého tvarohu
- 120 ml polotučného mléka
- 1 prášek do pečiva
- ½ tabulky čokolády s obsahem kakaa minimálně 85 %
Postup:
Do mísy vložte mouku, přidejte změklé máslo, třtinový cukr, vajíčka, 100 g strouhaného kokosu, tvaroh, mléko a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte a směs přelijte do vymazané formy na beránka. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35 minut. Ještě teplého beránka polijte rozpuštěnou čokoládou a obalte ve zbytku strouhaného kokosu.
Velikonoční polévka
Ingredience:
- 2 l zeleninového nebo masového vývaru
- 1 cibule
- 2 hrnky čerstvých kopřiv
- 2 stroužky česneku
- 3 brambory
- 2 mrkve
- 100 g fazolí
- 1 smetana na vaření
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti
Do hrnce nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, cibuli, mrkev a fazole. Vařte do změknutí. Nakonec přidejte nasekané kopřivy, prolisovaný česnek a přilijte smetanu. Dle chuti osolte a opepřete. Servírujte posypané čerstvými bylinkami. Pokud máte raději krémově polévky, rozmixujte polévku tyčovým mixérem.