Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Velikonoční recepty
31.3.2023
Nechte se inspirovat osvědčenými velikonočními recepty ve zdravější formě. Potěšíte s nimi nejen sebe, ale také své nejbližší přátele a příbuzné. Špaldový beránek, velikonoční nádivka a další zdravé dobroty na vás čekají v následujících řádcích.
Špaldový beránek
Ingredience:
- 300 g špaldové mouky
- Olivový olej
- 80 ml datového sirupu
- 2 vejce
- 200 g cukety
- Mleté ořechy
- Sušené ovoce dle chuti
- 1 prášek do pečiva
- 1 kelímek bílého jogurtu
Postup:
Cuketu umyjte a nastrouhejte najemno. Cuketu osolte špetkou soli, aby pustila vodu, kterou z ní průběžně odstraňujte. Do větší mísy vložte mouku, kypřící prášek, vejce, ořechy, datlový sirup sušené ovoce a bílý jogurt. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Nakonec přidejte cuketu a opět důkladně promíchejte. Formu na beránka vymažte olivovým olejem a nalijte do ní těsto. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 40 až 45 minut. Hotového beránka můžete polít rozpuštěnou hořkou čokoládou s obsahem kakaa minimálně 80 %.
Velikonoční nádivka
Ingredience:
- 500 g vařeného kuřecího masa
- 150 ml vývaru z kuřecího masa
- 200 g uzeného masa
- 8 vajíček
- 50 g másla
- 8 celozrnných rohlíků
- Hrst nasekaných listů kopřivy
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti
Postup:
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, které namočte do vývaru z kuřecího masa. Oddělte si žloutky od bílků. Žloutky smíchejte se změklým máslem a solí. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí a uzené maso. Dále přidejte změklé rohlíky, kopřivy a další bylinky dle chuti. Vše důkladně promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, který jemně vmíchejte do připravené směsi. Vše důkladně osolte a opepřete. Směs přendejte do vymazané zapékací mísy. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 30 až 35 minut.
Velikonoční tvarohový mazanec
Ingredience:
- 250 g odtučněného tvarohu
- 100 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 500 g špaldové mouky
- 1 kypřící prášek
- 50 g sekaných mandlí
- 50 g rozinek
Postup:
Do mísy vložte špaldovou mouku, přidejte tvaroh, změklé máslo, cukr, kypřící prášek, 2 vejce, nasekané mandle a rozinky. Vše důkladně promíchejte. Vypracujte tuhé těsto, ze kterého tvarujte malé bochánky. Předehřejte si troubu na 180 °C. Bochánky pomažte rozšlehaným vajíčkem a pečte přibližně 15 až 20 minut. Hotové mazance můžete posypat zbytkem sekaných mandlí.
Velikonoční polévka
Ingredience:
- 1 litr vývaru z uzených kostí
- 200 g uzeného masa
- 50 ml smetany ke šlehání 33 %
- 2 lžíce špaldové mouky
- 3 vejce
- 2 cm kořene křenu
- Čerstvé bylinky
- Sůl
- Pepř
Postup:
Do hrnce nalijte vývar a přidejte na malé kostičky nakrájené uzené maso. Přidejte nastrouhaný křen, osolte a opepřete dle chuti. V hrnečku si smíchejte smetanu s moukou a nalijte ji do polévky. Důkladně míchejte a vařte přibližně 15 minut. Mezitím si uvařte vajíčka, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Připravte si talíře, do kterých naskládejte vařená vejce, která zalijte polévkou. Nakonec polévku posypejte čerstvými bylinkami. Dle chuti můžete přidat nakrájenou klobásu nebo sýr.