<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Velikonoční recepty

min.

Nechte se inspirovat osvědčenými velikonočními recepty ve zdravější formě. Potěšíte s nimi nejen sebe, ale také své nejbližší přátele a příbuzné. Špaldový beránek, velikonoční nádivka a další zdravé dobroty na vás čekají v následujících řádcích.

 

Špaldový beránek

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • Olivový olej
  • 80 ml datového sirupu
  • 2 vejce
  • 200 g cukety
  • Mleté ořechy
  • Sušené ovoce dle chuti
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kelímek bílého jogurtu

Postup:

Cuketu umyjte a nastrouhejte najemno. Cuketu osolte špetkou soli, aby pustila vodu, kterou z ní průběžně odstraňujte. Do větší mísy vložte mouku, kypřící prášek, vejce, ořechy, datlový sirup sušené ovoce a bílý jogurt. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Nakonec přidejte cuketu a opět důkladně promíchejte. Formu na beránka vymažte olivovým olejem a nalijte do ní těsto. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 40 až 45 minut. Hotového beránka můžete polít rozpuštěnou hořkou čokoládou s obsahem kakaa minimálně 80 %.

Velikonoční nádivka

Ingredience:

  • 500 g vařeného kuřecího masa
  • 150 ml vývaru z kuřecího masa
  • 200 g uzeného masa
  • 8 vajíček
  • 50 g másla
  • 8 celozrnných rohlíků
  • Hrst nasekaných listů kopřivy
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvé bylinky dle chuti

Postup:

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, které namočte do vývaru z kuřecího masa. Oddělte si žloutky od bílků. Žloutky smíchejte se změklým máslem a solí. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí a uzené maso. Dále přidejte změklé rohlíky, kopřivy a další bylinky dle chuti. Vše důkladně promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, který jemně vmíchejte do připravené směsi. Vše důkladně osolte a opepřete. Směs přendejte do vymazané zapékací mísy. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 30 až 35 minut.

Velikonoční tvarohový mazanec

Ingredience:

  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 100 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 500 g špaldové mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 50 g sekaných mandlí
  • 50 g rozinek

Postup:

Do mísy vložte špaldovou mouku, přidejte tvaroh, změklé máslo, cukr, kypřící prášek, 2 vejce, nasekané mandle a rozinky. Vše důkladně promíchejte. Vypracujte tuhé těsto, ze kterého tvarujte malé bochánky. Předehřejte si troubu na 180 °C. Bochánky pomažte rozšlehaným vajíčkem a pečte přibližně 15 až 20 minut. Hotové mazance můžete posypat zbytkem sekaných mandlí.

Velikonoční polévka

Ingredience:

  • 1 litr vývaru z uzených kostí
  • 200 g uzeného masa
  • 50 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 2 cm kořene křenu
  • Čerstvé bylinky
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Do hrnce nalijte vývar a přidejte na malé kostičky nakrájené uzené maso. Přidejte nastrouhaný křen, osolte a opepřete dle chuti. V hrnečku si smíchejte smetanu s moukou a nalijte ji do polévky. Důkladně míchejte a vařte přibližně 15 minut. Mezitím si uvařte vajíčka, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Připravte si talíře, do kterých naskládejte vařená vejce, která zalijte polévkou. Nakonec polévku posypejte čerstvými bylinkami. Dle chuti můžete přidat nakrájenou klobásu nebo sýr.