Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Vysoký roštěnec
Ta vůně! Ten pocit, když nůž poprvé ukrojí sousto dokonale připraveného steaku. Zvenčí jemně křupavý, uvnitř šťavnatý a křehký – takový, ve kterém se všechny chutě snoubí a dohromady vás donutí přivřít oči blahem.
Tohle je recept, který má fakt šťávu.
Co budeme potřebovat:
K přípravě masa:
-
250 g hovězího vysokého roštěnce
-
150 g másla
-
špetka pepře
-
špetka maldonské soli
-
3 stroužky česneku
K přípravě omáčky:
-
tamarind
-
1 lžíce hovězího vývaru či vody
-
pepř
-
maldonská sůl
-
cukr
-
chilli
-
máslo
-
rybí omáčka
1. Nejprve si připravíme maso
2. Maso si trošku osolíme a opepříme, zavakuujeme a dáme na půl hodiny odležet do lednice.
3. Poté ho dáme do sous-vide nastavené na 49 stupňů celsia na 1,5h.
4. Vyndáme ho ze sáčku, osušíme papírovou utěrkou a omáčku si schováme (budeme ji potřebovat).
5. Rozpálíme si pánev, přidáme trochu sádla a vložíme steak. Jen vytvoříme krustu, takže necháme jen asi 10-15 sekund z každé strany.
6. Při prvním otáčení přidáme podrcený česnek i se slupkou.
7. Na konci přidáme ještě trochu másla a chvíli lžící steak máslem podléváme.
8. Steak dáme stranou z pánve. Do ní přidáme výpek ze sáčku, trochu vývaru nebo vody, svaříme, přidáme pak trochu tamarindu, chili, cukr, rybí omáčku a nakonec máslo.
9. Steak potom nakrájíme na tlusté plátky.