Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Zázračné antioxidanty. V čem jsou našemu tělu prospěšné?
13.6.2022
Média nás bombardují desítkami reklam na různé vitamíny v tabletách, které by nás měli ochránit od nemocí. Podle nás existuje levnější a kvalitnější způsob, jak posílit naší imunitu. Zvolte raději čerstvé ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na antioxidant
Zázračné antioxidanty
S přicházejícím chladným počasím každý z nás řeší otázku, jak nastartovat a zlepšit svoji imunitu, abychom se ubránili chřipce nebo nachlazení. Určitě jste všichni zaregistrovali, že s nástupem podzimu nás bombardují desítky reklam na různé vitamíny v tabletách nebo homeopatika, které by nás měli ochránit od nemocí. Podle nás existuje levnější a kvalitnější způsob, jak posílit naší imunitu. Zvolte raději čerstvé ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na antioxidanty. Odborníci tvrdí, že bohatá výživa na ovoce a zeleninu nás ochrání od chřipek a nachlazení účinněji než drahé vitamíny v tabletách.
Jak je možné, že jsou nám antioxidanty tak prospěšné?
Antioxidanty jsou látky bránící oxidaci jiných molekul. Pokud dochází v našem těle k oxidaci, znamená to, že naše tělo stárne, proto se snažme oxidaci předcházet.
Když tělu dopřeju antioxidanty, co se přesně děje?
Oxidace je chemická reakce, kdy atom či iont předává elektrony, během této reakce vznikají volné radikály, kterým chybí minimálně jeden elektron, ty pak hledají chybějící elektron u jiných molekul. Volně pohybující se molekuly jsou hrozbou vznikajících nemocí. Pokud se v organismu nacházejí volné radikály společně s antioxidanty, je proces oxidace stabilizován, protože antioxidant daruje svůj elektron volnému radikálu, dochází tak k ochraně buněčných membrán před působením volných radikálů.
Jaké mají antioxidanty pozitivní účinky?
- Antioxidantům se přezdívá lék mládí - zpomalují proces stárnutí
- Preventivně působí srdečním onemocněním a infarktům
- Ochraňují některé vitaminy a aminokyseliny před oxidací
Kde antioxidanty hledat a jakou mají funkci v organismu?
Jak už bylo řečeno v úvodu našeho článku, najdeme kvalitní antioxidanty v ovoci a zelenině. Když je zařadíme do naší každodenní stravy, zlepšíme si zdraví a tím i imunitu. Důležité je si uvědomit, že některé potraviny obsahují více antioxidantů než jiné. Najdeme je v barevném ovoci a zelenině, hlavně v těch zbarvených do fialova, modra, červena, oranžova nebo žluta. Musíme si dát také pozor na to, jak potraviny upravujeme. Nejvíce antioxidantů se nám dostane, když jídlo budeme jíst v syrové podobě nebo pouze upravené v páře. Rozlišujeme tři hlavní antioxidační vitamíny:
- Beta-karoten a jiné karotenoidy nalezneme v asparágu, meruňkách, kedlubnách, mangu, melounu, mrkvi, kapustě, kukuřici, ředkvičkách, nektarinkách, růžovém grapefruitu, dýni, špenátu, sladkých bramborech, mandarinkách, rajčatech, broskvích a vodním melounu. Beta-karoten je nejznámější z 50 karotenoidů.
Účinky:
- Pomáhá neutralizovat volné radikály, reaktivní molekuly, které způsobují rakovinová onemocnění
- Dále působí proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění
- Pomáhá k regeneraci pokožky
- vitamíny C obsahují jahody, borůvky, pomeranče, papája, všechny druhy paprik, hrášek, brokolice, nektarinky, rajčata, sladké brambory a kapusta.
Účinky:
- Imunitní podpora
- Vychytává volné radikály a zabraňuje poškození tkání
- Tvorba kolagenu.
- Zajišťuje pružnost cév
- Předchází vzniku paradentózy a zamezuje krvácivosti dásní
- Regenerační podpora
- Nezbytný pro vstřebatelnost železa
- vitamíny E obsahuje brokolice, řepa, mango, oříšky, hrozinky, všechno bobulovité ovoce, špenát, mrkev a slunečnicová semínka.
Účinky:
- Zabraňuje vzniku oxidačních toxických produktů a volných kyslíkových radikálů
- Stabilizuje buněčnou membránu
- Podílí se na prevenci srdečních a cévních onemocnění
- Dále se používá jako doplněk při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě
- Posiluje imunitní systém
Tyto vitamíny nejsou ale jediné ve stravě. Mezi další antioxidanty, které mohou podpořit naši imunitu, jsou například:
- Zinek, který obsahují ústřice, červené maso, fazole, oříšky, mořské plody, celozrnné potraviny, drůbež a mléčné výrobky. Účinky:
- Je důležitý pro tvorbu bílkovin a nukleových kyselin.
- Zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů.
- Používá se pro zlepšení hojení ran.
- Selenje obsažen hlavně v oříškách, tuňáku, hovězím a drůbežím mase nebo v celozrnných potravinách. Účinky:
- Chrání naše tělo před volnými radikály.
- Podporuje imunitu.
- Zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů.
Další méně známé antioxidanty: kercetin, lutein, katechin
Kercetin je přírodní látka, která je obsažena v jablku, cibuli, čaji a červeném vínu. Pomáhá proti zánětům a zabraňuje vzniku alergií. Lutein obsahuje hlavně celer a také napomáhá proti zánětům a zamezuje vzniku Alzheimerovi choroby. Poslední zmiňovaný katechin je antioxidant, který se nachází zejména v čaji, a zabraňuje vzniku srdečních záchvatů, rakoviny a Alzheimerova onemocnění.
Kolik antioxidantů potřebujeme?
V následující tabulce je obsažena dávka antioxidantů, které naše tělo denně potřebuje, aby správně fungovalo a naše imunita byla posílena:
ANTIOXIDANTY |
MUŽI |
ŽENY |
Beta-karoten |
není žádná doporučená dávka lékaři doporučují přijmout alespoň 3-6 mg |
není žádná doporučená dávka lékaři doporučují přijmout alespoň 3-6 mg |
Selen |
55 mg |
55 mg |
vitamíny C |
90 mg (kuřák 125 mg) |
75 mg (kuřák 110 mg) |
vitamíny E |
15 mg |
15 mg |
Zinek |
11 mg |
8 mg |
Zajímavosti o antioxidantech
Jezte plody i se slupkou
Ve slupkách a pod ní se nachází největší koncentrace antioxidantů, proto doporučujeme jíst plody neloupané.
Tepelná úprava škodí
Pokud chceme zachovat účinek antioxidantů, vyhněme se tepelné úprava, snižuje se tak účinek antioxidantů.
Dopřejte si sklenku piva
Pivo je díky sladu a chmelu také antioxidant, který obsahuje celou řadou vitaminu a minerálních látek a tudíž i antioxidačních látek. Denní příjem piva by měl být maximálně jeden litr.
Zázrak v pití čaje
Naučte se pít denně čaj s antioxidačními účinky např. zelený čaj, obsahuje řadu prospěšných látek. Dbejte na dobu louhování.
Čerpejte z přírody
V dnešní době lze antioxidanty dostávat v podobě tablet, nezapomínejme však, že v čerstvých plodech působí všechno se vším a v laboratořích nikdy nedosáhneme totožných výsledků.