<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
Další
Vyberte si témata, která Vás baví
ComfortArašídové másloCvičeníReceptRozhovorSous-videZajímavostAkceDIY kosmetikaZázvorDýněFritováníInovationFritézaNutriční rádceTěstovinyOstatníBeECOBez lepkuBylinkyCereálieCo se dějeCukrovíDárekDětiDetoxDětská jídlaDezertDietaDrůbežEkologieGrilováníHlavní jídloHoubyHovězíHrnce a pánveHubnutíImunitaJak vybratJiné produkty G21Kuchyňské nožeKuchyňský robotLifestyleLuštěninyMásloMasoMixérMixéryMixováníMlékoMoukaNápojeNovinkaOdšťavňovačeOdšťavňováníOřechyOvocePečeníPolévkaPomazánkaPorovnáníPosilováníPřílohaRAWRecenzeRybaRýžeSemínkaSladké jídloSlevaSmoothieSnídaněSoutěžSportovní výživaSuperpotravinaSušeníSušičky potravinSvačinaŠťávaTestováníTipUdržitelnostVakuováníVánoceVeganstvíVegenastvíVegetariánstvíVejceVelikonoceVepřovéVitamínyZdravá výživaZdravíZeleninaZmrzlina
Zobrazit
- Kategorie
- Výrobci
Zázvor v kuchyni – zázvorová polévka, zázvorová marináda a asijské rýžové nudle se zázvorem
18.10.2024
min.
Zázvor má široké využití v kuchyni, od polévek přes marinády až po hlavní jídla. Zde jsou tři recepty pro inspiraci, pochutnáte si.
Zázvorovo-mrkvová polévka
Tato polévka je ideální na podzimní dny. Spojení mrkve a zázvoru vytváří sladkou a lehce pikantní chuť, která vás zahřeje.
Ingredience:
- 500 g mrkve (nakrájené na kolečka)
- 1 střední cibule (nasekaná)
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Šťáva z 1 pomeranče
Postup:
- Na olivovém oleji osmahněte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte zázvor a chvíli restujte.
- Přidejte nakrájenou mrkev a vše zalijte zeleninovým vývarem.
- Vařte, dokud mrkev nezměkne (asi 20 minut).
- Polévku rozmixujte do hladka, přidejte pomerančovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a ještě krátce povařte.
- Podávejte s opečeným pečivem nebo krutony.
Marináda na maso s zázvorem
Zázvor je skvělý pro marinování masa, protože pomáhá změkčit vlákninu a dodává pokrmu pikantní chuť.
Ingredience:
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- Šťáva z 1 limetky
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience v misce.
- Marinádu nalijte na maso (kuřecí, vepřové nebo hovězí) a nechte v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
- Maso poté grilujte, pečte nebo smažte podle chuti.
Asijské nudlové pokrmy se zázvorem
Zázvor je základem mnoha asijských pokrmů a v kombinaci s nudlemi a čerstvou zeleninou vytvoří lahodné jídlo.
Ingredience:
- 200 g rýžových nudlí
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 červená paprika (nakrájená na tenké plátky)
- 100 g brokolice
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky (volitelné)
- 1 lžíce sezamového oleje
- Sezamová semínka a jarní cibulka na ozdobu
Postup:
- Nudle uvařte podle návodu.
- Na pánvi rozehřejte sezamový olej, přidejte zázvor a česnek, krátce restujte.
- Přidejte papriku a brokolici, chvíli restujte, dokud zelenina nezměkne.
- Vmíchejte uvařené nudle, přidejte sojovou a rybí omáčku.
- Posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou a podávejte.
Zázvor je v kuchyni univerzální a zdraví prospěšnou surovinou. Vyzkoušejte tyto recepty a napište nám, jak vám chutnalo 🙂