Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Zdravý oběd do 30 Kč - Lilkový tatarák s toastovým chlebem
Myslíte si že všechno zdravé jídlo je drahé? Kdepak, dá se uvařit i levně. Pojďte si smlsnout na Lilkovém tataráčku.
Levný oběd
Máte-li hluboko do kapsy nebo se snažíte uvařit oběd co nejlevněji a přitom chutně, je tento recept právě pro vás. Celý oběd vás bude stát do 30 Kč.
Lilkový tatarák s toastovým chlebem
Lahodný tatarák nemusí být nutně ze syrového hovězího maso, abyste si pochutnali. Hlavní roli v našem tataráku hraje lilek a budete jistě překvapeni jeho lahodnou chutí.
Ingredience:
- 1 lilek
- 1 menší cibule
- 3 rajčata
- 1 stroužek česneku
- 100 ml rajčatového pyré
- Worcestrová omáčka
- Sůl
- Pepř
- Chilli omáčka
- Olej
- Toastový chléb
Snadná příprava:
Nejprve si připravíme lilek, který zbavíme přebytečné vody a hořkosti. Nakrájíme jej cca na 1cm tlusté plátky a osolíme. Poté co lilek pustí vodu, jej důkladně omyjeme, usušíme a nakrájíme na malé kostičky.
Na pánvi s olejem orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme lilek a společně restujeme. K orestovanému lilku přidáme rajčatovou dužinu (bez slupky) nakrájenou na kostičky, celou směs ochutíme solí, pepřem, worcestrovou omáčkou, rozmačkaným česnekem a rajčatovým protlakem. Vše důkladně zamícháme a necháme na mírném ohni zahřát.
Nakonec necháme směs na tatarák vychladnout a můžeme servírovat s toastovým chlebem.
Zajímavost o lilku:
Staří Řekové věřili, že nadměrná konzumace lilku připraví člověka o rozum. Proto jej zvali jablkem bláznů. Pak se ale přišlo na to, že když se nejí syrový, ale tepelně upravený, je vše v pořádku. Teplem se totiž zbaví nejen hořkosti dužniny, ale rozloží se i jedovatý solanin.
Výživové hodnoty:
Energetická hodnota v KJ/kcal |
868,64KJ/15,24kcal |
Bílkoviny g |
16,32 |
Sacharidy g |
64,19 |
Z toho cukry g |
37,96 |
Tuky g |
9,75 |
Z toho nenasycené mastné kyseliny g |
1,13 |
Vláknina g |
27,31 |
Sůl g |
0,26 |