<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Jak využít zázvor v kuchyni pro přípravu slaných i sladkých jídel

Zázvor – to není jen typicky podzimní čaj nebo letní nakopávač. Zázvor je jednou z nejuniverzálnějších ingrediencí v kuchyni. Jeho ostrá a lehce pikantní chuť dokáže oživit nejen slané pokrmy, ale také sladké dezerty. 

Baví vás v kuchyni zkoušet nové recepty a experimentovat s chutěmi? Pozvěte zázvor! Zde je několik tipů, jak jej co nejlépe využít a nechybí ani tipy, jak jej zpracovat.

  

Zázvor ve slaných pokrmech

1. Marinády na maso

Přirozená enzymatická aktivita změkčuje vláknité struktury masa. Kombinujte zázvor s česnekem, sójovou omáčkou, citronovou šťávou nebo medem – výsledkem bude perfektní marináda na kuře, vepřové nebo hovězí. 

2. Polévky a vývary

Zázvor se skvěle hodí do vývarů a polévek, kde působí jako přírodní stimulátor chuti a dodává pokrmům lehce pikantní tón. Například v kombinaci s mrkví, sladkými bramborami nebo dýní vytvoří krémovou polévku s příjemnou hloubkou chuti.

3. Asijská kuchyně

V asijských receptech má zázvor své nezastupitelné místo. Skvěle doplňuje wok pokrmy, kde jej můžete kombinovat s česnekem, chilli a sezamovým olejem. Přidáním k rýži, nudlím nebo zelenině tak vytvoříte autentickou chuť asijské kuchyně.

4. Omáčky a dresinky

Čerstvě nastrouhaný zázvor je úžasný ve svěžích dresincích. Smíchejte jej s citronovou šťávou, olivovým olejem a medem pro výborný zálivkový dresink na salát. Nebo přidejte zázvor do sojových a tamarindových omáček k pokrmům z ryb či grilovaného masa.

Zázvor ve sladkých pokrmech

1. Zázvorové sušenky

Ty určitě znáte z receptů našich babiček, že? Jsou tradičním a oblíbeným způsobem, jak využít sušený nebo čerstvý zázvor. Jejich lehce kořeněná chuť se krásně kombinuje s cukrem a máslem. Vánoce bez „zázvorek” by snad ani nebyly Vánoce. 

2. Zázvorový koláč nebo dort

Přidání zázvoru do těsta na koláče a dorty jim dodá zajímavou jiskru. Výborně se hodí k mrkvovým nebo jablečným koláčům.

3. Domácí džem nebo marmeláda

Zázvor můžete přidat do džemů a marmelád pro zvýraznění chutí. Zvláště dobře se kombinuje s citrusy, jako jsou pomeranče nebo citrony, ale skvěle doplní i džemy z lesního ovoce.

4. Smoothie a dezertní krémy

Zázvor je skvělý i v kombinaci se sladkým ovocem v různých smoothie nebo krémech. Přidejte jej do smoothie s banánem, ananasem a mangem pro extra dávku energie. V dezertních krémech můžete zázvor kombinovat s jogurtem, medem a vanilkou.

Jak zázvor správně zpracovat:

  • Čerstvý zázvor

Ideální pro pikantnější chuť. Oloupejte jej a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno.

  • Sušený zázvor

Sušením získává zázvor jemnější, lehce nasládlou chuť a hodí se zejména do sladkých jídel. 

  • Kandovaný zázvor

Perfektní jako sladká pochoutka nebo přísada do dezertů a pečiva.

  

Zázvor je v kuchyni neuvěřitelně všestranný a dokáže proměnit slané i sladké pokrmy v něco jedinečného. Díky jeho pikantní chuti a zdravotním přínosům by měl být součástí každodenní kuchyně, ať už v marinádách, polévkách, nebo sladkých dezertech. Nebojte se experimentovat – zázvor příjemně překvapí!