Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Jak využít zázvor v kuchyni pro přípravu slaných i sladkých jídel
Zázvor – to není jen typicky podzimní čaj nebo letní nakopávač. Zázvor je jednou z nejuniverzálnějších ingrediencí v kuchyni. Jeho ostrá a lehce pikantní chuť dokáže oživit nejen slané pokrmy, ale také sladké dezerty.
Baví vás v kuchyni zkoušet nové recepty a experimentovat s chutěmi? Pozvěte zázvor! Zde je několik tipů, jak jej co nejlépe využít a nechybí ani tipy, jak jej zpracovat.
Zázvor ve slaných pokrmech
1. Marinády na maso
Přirozená enzymatická aktivita změkčuje vláknité struktury masa. Kombinujte zázvor s česnekem, sójovou omáčkou, citronovou šťávou nebo medem – výsledkem bude perfektní marináda na kuře, vepřové nebo hovězí.
2. Polévky a vývary
Zázvor se skvěle hodí do vývarů a polévek, kde působí jako přírodní stimulátor chuti a dodává pokrmům lehce pikantní tón. Například v kombinaci s mrkví, sladkými bramborami nebo dýní vytvoří krémovou polévku s příjemnou hloubkou chuti.
3. Asijská kuchyně
V asijských receptech má zázvor své nezastupitelné místo. Skvěle doplňuje wok pokrmy, kde jej můžete kombinovat s česnekem, chilli a sezamovým olejem. Přidáním k rýži, nudlím nebo zelenině tak vytvoříte autentickou chuť asijské kuchyně.
4. Omáčky a dresinky
Čerstvě nastrouhaný zázvor je úžasný ve svěžích dresincích. Smíchejte jej s citronovou šťávou, olivovým olejem a medem pro výborný zálivkový dresink na salát. Nebo přidejte zázvor do sojových a tamarindových omáček k pokrmům z ryb či grilovaného masa.
Zázvor ve sladkých pokrmech
1. Zázvorové sušenky
Ty určitě znáte z receptů našich babiček, že? Jsou tradičním a oblíbeným způsobem, jak využít sušený nebo čerstvý zázvor. Jejich lehce kořeněná chuť se krásně kombinuje s cukrem a máslem. Vánoce bez „zázvorek” by snad ani nebyly Vánoce.
2. Zázvorový koláč nebo dort
Přidání zázvoru do těsta na koláče a dorty jim dodá zajímavou jiskru. Výborně se hodí k mrkvovým nebo jablečným koláčům.
3. Domácí džem nebo marmeláda
Zázvor můžete přidat do džemů a marmelád pro zvýraznění chutí. Zvláště dobře se kombinuje s citrusy, jako jsou pomeranče nebo citrony, ale skvěle doplní i džemy z lesního ovoce.
4. Smoothie a dezertní krémy
Zázvor je skvělý i v kombinaci se sladkým ovocem v různých smoothie nebo krémech. Přidejte jej do smoothie s banánem, ananasem a mangem pro extra dávku energie. V dezertních krémech můžete zázvor kombinovat s jogurtem, medem a vanilkou.
Jak zázvor správně zpracovat:
- Čerstvý zázvor
Ideální pro pikantnější chuť. Oloupejte jej a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno.
- Sušený zázvor
Sušením získává zázvor jemnější, lehce nasládlou chuť a hodí se zejména do sladkých jídel.
- Kandovaný zázvor
Perfektní jako sladká pochoutka nebo přísada do dezertů a pečiva.
Zázvor je v kuchyni neuvěřitelně všestranný a dokáže proměnit slané i sladké pokrmy v něco jedinečného. Díky jeho pikantní chuti a zdravotním přínosům by měl být součástí každodenní kuchyně, ať už v marinádách, polévkách, nebo sladkých dezertech. Nebojte se experimentovat – zázvor příjemně překvapí!