<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Láska prochází žaludkem

min.

Proč utrácet za drahé dárky, když všichni víme, že nejlepší cesta k srdci člověka vede přes žaludek.

Přemýšlíte, zda si valentýnskou večeři rezervovat v restauraci, nebo si stoupnout ke sporáku? Pokud se snažíte někoho nalákat, proč byste ho nechali krmit cizími lidmi? Dovolte nám, abychom vám toto rozhodnutí usnadnili – svou drahou polovičku opravdu ohromíte tím, že se vydáte domácí cestou s jedinečnými valentýnskými recepty.

 

Navíc vaření s Valentýnem promění večeři v zábavnou a romantickou aktivitu, která se brzy stane oblíbenou tradicí. Všechna tato valentýnská jídla jsou dostatečně snadná pro každého domácího kuchaře bez ohledu na úroveň dovedností.

 

Pokud opravdu chcete napodobit zážitek z restaurace přímo u vás doma, udělejte si večeři o třech chodech. Začněte s lahodným předkrmem, pokračujte skvělou večeří a zakončete to valentýnským dezertem, který je sladký jako váš partner.

 

Předkrm

 

Palačinky s uzeným lososem a Crème fraîche

 

 

Budeme potřebovat:

 

  • 300 g hladké mouky

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 3 lžíce nasekané pažitky

  • 4 jarní cibulky

  • 300 ml mléka

  • 50 g másla

  • 2 vejce

  • 200 g uzeného lososa

  • 6 lžíc crème fraîche

  • šťáva z citronu 

  • 2 lžíce kapary

  • 2 lžíce nasekaného kopru

Postup:

  1. Na palačinky smíchejte mouku, prášek do pečiva, pažitku a jarní cibulku s špetkou soli.
  2. Mléko, máslo a vejce ušlehejte a poté vmíchejte do suchých ingrediencí, aby vzniklo husté těsto.
  3. Rozehřejte nepřilnavou pánev a přidejte 1 velkou polévkovou lžíci těsta.
  4. Upečte z obou strán dozlatova.
  5. Na dresink smíchejte crème fraîche s citronovou šťávou a kapary a polovinou kopru.
  6. Na každý talíř dejte dvě palačinky, poklaďte uzeným lososem, pokapejte dresinkem a posypte trochou kopru.

 

Vepřová kotleta na tymiánu se zeleninovým salátem

 

 

 

Na maso budeme potřebovat:

 

  • 2 vepřové kotlety (asi 1cm silné)

  • olivový olej

  • sůl

  • mletý pepř

  • čerstvé bylinky (tymián a rozmarýn)

  • 4 prolisované stroužky česneku

  • řepkový olej

  • 2 lžíce másla

Postup:

  1. Vepřové kotlety pokapejte trochou olivového oleje a ze všech stran silně posypte solí a mletým pepřem. Přidejte na kotlety několik snítek čerstvého tymiánu a snítku rozmarýnu a poté je vložte do vakuového sáčku. 

  2. Dejte na 1 hodinu do lednice. 

  3. Na sous vide vařiči G21 Akura nebo G21 Maestro nastavte teplotu 60 °C a čas 1-3 hodiny pro středně propečený steak.

  4. Vyjměte sáček z vodní lázně a kotlety ze sáčku. Co nejvíce osušte papírovými utěrkami. 

  5. Rozpalte pánev na vysokou teplotu,zakápněte řepkovým olejem, aby se pokrylo dno pánve. 

  6. Opatrně vložte kotlety do pánve. Kotlety lehce zatlačte do rozpáleného oleje a opékejte 30 sekund až 1 minutu. Zatímco se opékají, přidejte na pánev 2 lžíce másla, pár  snítek tymiánu, snítky rozmarýnu a rozmačkané stroužky česneku . Kotlety průběžně podlévejte velkou lžící máslem a bylinkami. 

  7. Otočte kotlety a pokračujte v podlévání po dobu 30 sekund. Před podáváním kotlety vyjměte a nechte 5 minut odpočívat.

 

Více tipů s pomalým vařičem sous vide najdete v článku Tipy pro vakuování a sous-vide vaření.

 

 

 

Na salát budeme potřebovat:


 

  • 1/2 sklenice oliv 

  • 4 avokáda, vypeckovaná, nakrájená na kostičky

  • 250 g cherry rajčat, rozpůlená

  • 2 lžíce kapary

  • 100 g sýru feta

  • šťávu z 2 limetek

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

  • 1 lžičku italského koření

  • sůl a mletý pepř podle chuti

  • 100 g  rukoly

Postup:

  1. Ve velké salátové míse smíchejte nakrájené olivy, avokádo, rajčata, kapary, rukolu a na kostičky nakrájený sýr feta.

  2. V malé míse smíchejte limetkovou šťávu, extra panenský olivový olej, italské koření, sůl a pepř. Šlehejte, dokud se dobře nespojí.

  3. Salát přelijte dresinkem a vše jemně promíchejte.

 

Čokoládová pěna

 

 

Budeme potřebovat:

 

  • 310 g kvalitní čokolády 

  • 50 g másla 

  • 45 g cukru

  • 6 větších vajec

  • špetka soli

  • jahody na ozdobu

Postup:

  1. Rozpusťte čokoládu a máslo ve vodní lázni.

  2. Vyšlehejte bílky s trochou soli do hladkého snehu.

  3. Žloutky utřete s cukrem.

  4. Za stálého míchání přidávejte do čokoládové směsi nejprve žloutkovou směs a nakonec opatrně vmíchejte sníh.

  5. Směs rozdělte do misek a uložte do lednice, asi na šest hodin. Poté je dezert připravený k podávání.

  6. Dozdobte jahodami.