Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Láska prochází žaludkem
10.2.2022
Proč utrácet za drahé dárky, když všichni víme, že nejlepší cesta k srdci člověka vede přes žaludek.
Přemýšlíte, zda si valentýnskou večeři rezervovat v restauraci, nebo si stoupnout ke sporáku? Pokud se snažíte někoho nalákat, proč byste ho nechali krmit cizími lidmi? Dovolte nám, abychom vám toto rozhodnutí usnadnili – svou drahou polovičku opravdu ohromíte tím, že se vydáte domácí cestou s jedinečnými valentýnskými recepty.
Navíc vaření s Valentýnem promění večeři v zábavnou a romantickou aktivitu, která se brzy stane oblíbenou tradicí. Všechna tato valentýnská jídla jsou dostatečně snadná pro každého domácího kuchaře bez ohledu na úroveň dovedností.
Pokud opravdu chcete napodobit zážitek z restaurace přímo u vás doma, udělejte si večeři o třech chodech. Začněte s lahodným předkrmem, pokračujte skvělou večeří a zakončete to valentýnským dezertem, který je sladký jako váš partner.
Předkrm
Palačinky s uzeným lososem a Crème fraîche
Budeme potřebovat:
-
300 g hladké mouky
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
3 lžíce nasekané pažitky
-
4 jarní cibulky
-
300 ml mléka
-
50 g másla
-
2 vejce
-
200 g uzeného lososa
-
6 lžíc crème fraîche
-
šťáva z citronu
-
2 lžíce kapary
-
2 lžíce nasekaného kopru
Postup:
- Na palačinky smíchejte mouku, prášek do pečiva, pažitku a jarní cibulku s špetkou soli.
- Mléko, máslo a vejce ušlehejte a poté vmíchejte do suchých ingrediencí, aby vzniklo husté těsto.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev a přidejte 1 velkou polévkovou lžíci těsta.
- Upečte z obou strán dozlatova.
- Na dresink smíchejte crème fraîche s citronovou šťávou a kapary a polovinou kopru.
- Na každý talíř dejte dvě palačinky, poklaďte uzeným lososem, pokapejte dresinkem a posypte trochou kopru.
Vepřová kotleta na tymiánu se zeleninovým salátem
Na maso budeme potřebovat:
-
2 vepřové kotlety (asi 1cm silné)
-
olivový olej
-
sůl
-
mletý pepř
-
čerstvé bylinky (tymián a rozmarýn)
-
4 prolisované stroužky česneku
-
řepkový olej
-
2 lžíce másla
Postup:
-
Vepřové kotlety pokapejte trochou olivového oleje a ze všech stran silně posypte solí a mletým pepřem. Přidejte na kotlety několik snítek čerstvého tymiánu a snítku rozmarýnu a poté je vložte do vakuového sáčku.
-
Dejte na 1 hodinu do lednice.
-
Na sous vide vařiči G21 Akura nebo G21 Maestro nastavte teplotu 60 °C a čas 1-3 hodiny pro středně propečený steak.
-
Vyjměte sáček z vodní lázně a kotlety ze sáčku. Co nejvíce osušte papírovými utěrkami.
-
Rozpalte pánev na vysokou teplotu,zakápněte řepkovým olejem, aby se pokrylo dno pánve.
-
Opatrně vložte kotlety do pánve. Kotlety lehce zatlačte do rozpáleného oleje a opékejte 30 sekund až 1 minutu. Zatímco se opékají, přidejte na pánev 2 lžíce másla, pár snítek tymiánu, snítky rozmarýnu a rozmačkané stroužky česneku . Kotlety průběžně podlévejte velkou lžící máslem a bylinkami.
-
Otočte kotlety a pokračujte v podlévání po dobu 30 sekund. Před podáváním kotlety vyjměte a nechte 5 minut odpočívat.
Více tipů s pomalým vařičem sous vide najdete v článku Tipy pro vakuování a sous-vide vaření.
Na salát budeme potřebovat:
-
1/2 sklenice oliv
-
4 avokáda, vypeckovaná, nakrájená na kostičky
-
250 g cherry rajčat, rozpůlená
-
2 lžíce kapary
-
100 g sýru feta
-
šťávu z 2 limetek
-
2 lžíce extra panenského olivového oleje
-
1 lžičku italského koření
-
sůl a mletý pepř podle chuti
-
100 g rukoly
Postup:
-
Ve velké salátové míse smíchejte nakrájené olivy, avokádo, rajčata, kapary, rukolu a na kostičky nakrájený sýr feta.
-
V malé míse smíchejte limetkovou šťávu, extra panenský olivový olej, italské koření, sůl a pepř. Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
-
Salát přelijte dresinkem a vše jemně promíchejte.
Čokoládová pěna
Budeme potřebovat:
-
310 g kvalitní čokolády
-
50 g másla
-
45 g cukru
-
6 větších vajec
-
špetka soli
-
jahody na ozdobu
Postup:
-
Rozpusťte čokoládu a máslo ve vodní lázni.
-
Vyšlehejte bílky s trochou soli do hladkého snehu.
-
Žloutky utřete s cukrem.
-
Za stálého míchání přidávejte do čokoládové směsi nejprve žloutkovou směs a nakonec opatrně vmíchejte sníh.
-
Směs rozdělte do misek a uložte do lednice, asi na šest hodin. Poté je dezert připravený k podávání.
-
Dozdobte jahodami.