Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Namáčení a pražení ořechů
V minulém článku jsme vás navnadili na pokračování o namáčení a pražení ořechů. V dnešním článku se vám pokusím vysvětlit, proč ořechy namáčet a zda je jejich pražení pro lidské tělo přínosné či nikoliv.
Jak probudit ořechy k životu?
Namáčením! Ořechy a semínka v sobě ukrývají obrovské množství živin, které tvoří velmi důležitou součást našeho jídelníčku. Abychom z nich ale dostali maximum, musíme je jednoduše probudit k životu a aktivovat v nich enzymy. Téměř všechny druhy ořechů a semen je nutné před konzumací namočit. Proč? Jednoduše proto, aby naše tělo bylo schopno přijmout co největší množství zdraví prospěšných látek. Namočením se ořechy promění v lépe stravitelné a dostupné pro lidský organismus. Namočením také dochází k zahájení procesu klíčení, který zpřístupní živiny pro naše tělo.
Jak namáčet?
Nehledejte v tom vědu. Jediné, co budete potřebovat, jsou syrové, nepražené ořechy a semínka. Připravte si malou misku, do které nalijte vodu. Misku s vodou postavte na teplé, tmavé místo, které vytvoří ideální podmínky pro jejich probuzení. Do misky vložte ořechy nebo semena tak, aby byla zcela ponořená. Nechejte namočené minimálně 7 hodin, nejlépe však celou noc. V průběhu namáčení můžete několikrát vyměnit vodu dle stupně znečištění.
Proč namáčet?
Existuje mnoho důvodů a my jsme pro vás vybrali ty nejdůležitější.
- Namáčení odstraňuje nečistoty na povrchu potravin.
- Namáčení zpřístupňuje všechny cenné látky, ukryté v ořechách, lidskému organismu.
- Namáčení zbavuje ořechy kyseliny fytové, která zapříčiňuje špatné vstřebávání živin.
- Namáčení dělá ořechy lépe stravitelnými.
- Namáčení zvýrazňuje chuť ořechů.
- Namáčení vede k odstartování procesu klíčení, které zvyšuje množství zdraví prospěšných látek.
Pražení ořechů – ano nebo ne?
Pokud se o toto téma zajímáte, určitě jste postřehli, že existuje mnoho názorů. Někdo říká, že pražením se znehodnocují živiny ukryté v oříškách, druzí to zase vyvracejí. Jak je tomu ale doopravdy? Bohužel ani my vám nedáme přesnou odpověď, ale pokusíme se vám o pražení říci vše, co je nám dosud známé.
Pražením ořechů dochází k rozvinutí chuti, která se u většiny ořechů stává nasládlou a jemnou. Na druhou stranu dochází ke znehodnocení některých živin, jako jsou například omega 3 mastné kyseliny. Množství cenných látek se může tepelnou úpravou snížit až o 50 %. Z tohoto důvodu by se u pražení mělo postupovat velmi šetrným způsobem tak, aby ke znehodnocení vůbec nedocházelo. To znamená, nikdy nepražte ořechy příliš dlouhou dobu a při příliš vysoké teplotě. Ořechy se dají pražit nejen syrové, ale také namočené. Namočené ořechy nechejte vždy předem zcela vyschnout.
Způsoby pražení ořechů
Pražení ořechů v troubě. Pokud plánujete pražit ořechy v horkovzdušné troubě, nastavte teplotu na 150 °C a pražte přibližně 20 minut.
Pražení ořechů na pánvi. Pokud plánujete pražit ořechy na pánvi, rozpalte ji, vložte ořechy a pražte přibližně 3 – 5 minut při vysoké teplotě, kterou postupně snižte na minimum a pražte dalších 5 minut.